6.SINIF SÜRAT ÇALIŞMA SORULARI
09 12 2007

6.SINIF SÜRAT ÇALIŞMA SORULARI

1.  150 m’lik yolu 50 saniyede alan el arabasının   hızı kaç m/s eder?

 

2.  Bir arabanın sürati 20 m/s dir. 40 s de ne kadar yol alır?

 

3.Sesin havada yayılma süratı 340 m/s dir.    

      Yüksek kayaların bulunduğu  bir yerde, bir adam bağırdıktan 1,2 saniye sonra kendi  sesinin yankısını duyuyor.Adamın kayalardan uzaklığı kaç m ‘dir?

 

4.Sürati 10 m/s olan bir cisim, 200 m ‘lik yolu  kaç saniyede alır? 

 

5.12 km/h sürat ile giden bir bisikletin 15    

   dakikada alacağı yol kaç km dir?

 

6.Sabit sürat ile bir araba 5 dakikada 900 metre yol alıyor. Arabanın süratı kaç m / s ‘dir?

 

7.Bir minibüs iki durak arasını 0,5 saatte alıyor. Minibüsün süratı 54 km/sa olduğuna  göre,iki durak arası kaç metredir?

 

8.Bir cisim 8 m/s’ lik sabit sürat ile48 m’ lik yolu  kaç saniyede alır?

 

9.Bir cisim 3 m/s ‘ lik sabit bir hızla 48 

      metrelik yolu kaç saniyede alır?

 

10.Yolu metre,zamanı saniye olarak alırsak süratin  birimi ne olur?

 

11.Yolu kilometre ( km ),zamanı saat ( sa ) olarak alırsak hız birimi ne olur?

  

12.Aşağıdaki tabloya göre yol zaman gragiğini çiziniz?

 

Aldığı zaman(sn

0

1

2

3

4

Aldığı yol(m)

    0

    5

   10

   15

   20

 
CEVAPLAR:

1-Sürat(hız)=yol/zaman=150/50=3 m/sn

2-Sürat(hız)   = yol/zaman
       20 m/s   = yol/40 sn
        yol        =40.20=800 m

3-    1,2 saniyede adamın sesi kayalıklara ulaşıp yankılanıyor.Dolayısıyla adamın sesinin kayalara ulaşma süresi 1,2/2=0,6 saniye olur.
Sürat(hız)   =  yol/zaman
340 m/s     = yol/0,6 sn
yol             = 340 . 0,6 = 240 m

4- Sürat(hız)   = yol/zaman
      10 m/s     = 200 m / zaman
       zaman    = 200 / 10 = 20 sn

5- 15 dk = 0,25 saat
   
Sürat(hız)   = yol/zaman
     yol = 12 . 0,25
     yol = 3 km

6- 5 dk = 5.60=300 sn
    Sürat(hız)   = yol/zaman
    Sürat(hız)   = 900/300=3 m/sn

7- Sürat(hız)   = yol/zaman
    54 km/sa   = yol/0,5 saat
    yol = 27 km = 27000 m

8- Sürat(hız)   = yol/zaman
      8 m/s      = 48 m / zaman
     zaman = 48/8 = 6 sn

9- Sürat(hız)   = yol/zaman
    3 m/s        = 48 metre/zaman
    zaman       = 48/3 = 16 sn

10- Sürat(hız)   = yol/zaman
      Sürat(hız)   = metre/saniye

11- Sürat(hız)   = yol/zaman
      Sürat(hız)   = kilometre (km)/saat (sa) 

12- Aşağıdaki grafikteki yol değerleri yerine(0-10-20-30-40) yerine (0-5-10-15-20) yerleştirerek grafiğinizi oluşturabilirsiniz.

71630
0
0
Yorum Yaz