İSTATİSTİK VE GRAFİKLERLE İLGİLİ SORULAR
05 05 2009

İSTATİSTİK VE GRAFİKLERLE İLGİLİ SORULAR

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

S1)      a , b , c ve d sayılarının aritmetik ortalaması 44 ise , d sayısı kaçtır ?

 

A) 72               B) 68               C) 60               D) 48

 

S2)      10 sayının aritmetik ortalaması 24 tür. Bu sayılardan 8, 10 ve 12 olan sayılar çıkarılırsa geriye kalan sayıların aritmetik ortalaması kaç olur?

 

A) 28               B)30                C)34                D) 36

 

 

S3)       15 , 19 , 17 , 22 , 27

 Yukarıdaki sayı dizesinin aritmetik ortalaması ile medyanı arasındaki fark kaçtır ?

          A) 1                  B) 3                 C)5                  D)13

 

S4)             3 , 5 , 7 , 9 , 9 , 9 , 12 , 13 , 13, 13 , 13

                  Yukarıdaki sayı dizisinin mod u ile medyanı kaçtır? 

           

            A) 25               B)24                C)23                D)22

S5)Bir sınıftaki öğrencilerin 18 i esmer, 6 sı sarışın , 24 ü de kumraldır. Bu öğrencilerin tamamı bir daire grafiğinde gösterilirse esmer öğrencilerin dilimine ait merkez açı kaç derece olur ?     

            A) 180             B)135              C) 90               D) 60

 

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

6)Ortalamaları 45 olan 4 sayıya hangi sayı eklenirse yeni ortalama 48 olur ?

           

            A)40                B)54                C)60                D)64

 

7) 4, 2 , 7, 6, 10 , 8, 12, 16, 14, 13  dizisini medyanı kaçtır ?

 

            A)5                  B) 6                 C) 8                 D)9

 

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

S8) 5 , 12 , 8 , 8 , 8 , 6 , 6  dizininin mod u kaçtır ?

A)  6                B)5                  C)8                  d)12

     

S9)Bir otobüsteki 20 yolcunun yaş ortalaması 36 dır. Yolculardan 2 si otobüsten inince geriye kalan yolcuların yaş ortalaması 34 oluyor. Buna göre inen iki yolcunun yaş ortalaması kaçtır ?

 

      A)52                B)53                C)54                D)56

 

S10)9 , 11, 12 , 13, 13, 16 , 18 , 18 , 18 , 24 , 33  sayı dizisinin modu kaçtır ?

 

      A) 11               B)13                C)18                D)24

 

S11) 10 , 12, 13 , 14, 16 , 17 , 19 , 21, 23 sayı dizisinin medyanı kaçtır ?

 

            A) 14               B) 15               C) 16               D) 17

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

CEVAPLAR

C1 )a + b + c / 3 = 36 ise a + b+ c = 108 dir.

a + b + c + d = 44 ise a + b + c + d = 176 dır.

108 +d = 176 ise d = 68  dir.

                                                           Cevap : B

C 2) 10 sayını toplamı 24.10 =240 dır.

    Çıkarılan sayıların toplamı = 8+10+12 = 30 dur.

    240 – 30 = 210 (kalan 7 sayının toplamı )

    210 / 7 = 30 (kalan sayıların aritmetik ortalaması )

                                                           Cevap : B

C3)  Dizinin terimleri küçükten büyüğe doğru sıralanırsa  15 , 17, 19, 22, 27 medyanının 19 olduğu görülür.

A.O. =15 +17 +19 + 22+27 / 5 = 20  ise 20-19 =1 bulunur.

                                                                 Cevap : A

C4)  3 , 5, 7 , 9 , 9 , 9 , 12, 13, 13 , 13 , 13  dizinin mod u 13, medyanı 9 dur.

Buna göre 9 + 13 = 22 bulunur

 

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

C5) Dairenin tümü 360° lik alandır. Buna göre ,

Sınıf mevcudu = 18+6+24

                         = 48 dir.

48 öğrenci                         360° ile gösterilirse,

18 öğrenci                         x ile gösterilir.             

 

x = 360.18/48 = 135°                         Cevap : B

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

6)                Terimler Toplamı

            A.O = 

                        Terim Sayısı

                    Bu eşitlikten yararlanarak terimler toplamına x diyelim. 45 = x / 4 ise x = 180 olur.Eklenen sayıya da y diyelim. O halde   48 = 180+ y /5 ise

                                                                     240 = 180+y

                                                                       y   =  60 dır.

                                                                                  Cevap : C         

C7) Dizisinin terimleri küçükten büyüğe doğru sıralanırsa 2, 4, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 16 bulunur. Dizinin terim sayısı çifttir . O halde medyan ortadaki iki terimin aritmetik ortalamasıdır. Medyan = 8+10/2 = 9 bulunur.

                                                                                  Cevap : D

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

C8 )  Dizinin küçükten büyüğe doğru sıralanışı 3, 5, 8, 8 , 8 ,6 , 6 , dir. Bu dizinin mod u 8 dir.

                                                                       Cevap : C

C9)   A.O = Terimler toplamı / Terim Sayısı  dır.  Buna göre ,

         Terimler toplamına x diyelim . O halde 36 = x/20 ise   x = 720 bulunur .

         Otobüsten  iki kişi indikten sonraki yolcuların taşlarının toplamı y olsun.

         O halde 34 = y     /18    y = 612 dir.

         720- 612 = 108    108/ 2 = 54 tür.

                                                                       Cevap : C    

C10)  Dizide en çok tekrarlanan sayı 18 olduğundan dizinin mod u 18 dir

                                                                       Cevap :  C

C11)  8 , 10, 12, 13 ,14 , 16, 17, 19, 21, 23 dizinin küçükten büyüğe doğru sıralanır.

Dizinin terim sayısı çifttir. O halde medyan ortadaki iki terimin aritmetik ortalamasıdır.

                        14+ 16 /2 =15

                                                                       Cevap :B

7358
0
0
Yorum Yaz